Een virtueel particulier netwerk, of VPN, is een steeds populairder wordende tool om uw netwerk te beveiligen en een nieuwe wereld van online mogelijkheden te openen. En, zoals bij elke nieuwe technologie, is de volgende logische vraag waarschijnlijk: heb ik er een nodig?
VPN’s zijn verrassend eenvoudige apps die een zeer gecompliceerde taak uitvoeren: ze beschermen uw gegevens en beveiligen uw internet. Met de groeiende belangstelling voor online privacy en het recht (of het ontbreken daarvan) om vergeten te worden, wordt het tijd dat u er een gaat gebruiken.
Contents
Met een VPN kun je anoniem browsen
U beseft het misschien niet, maar alles wat u online doet – de sites die u bezoekt, de diensten die u gebruikt, zelfs de muziek waarnaar u luistert – wordt allemaal bepaald door uw IP adres. Het is het enige dat netwerkservers gebruiken om u naar de juiste URL te leiden, en het is de basis voor hoe het internet als geheel werkt.
Als een persoon in het VK op Google springt en naar Amazon zoekt, wordt hij automatisch doorgestuurd naar Amazon.co.uk. Uw IP-adres wordt geregeld via uw ISP. Sommige landen, zoals het VK, vereisen ook dat ISP’s gegevens bijhouden van uw IP-adressen en sites die u bezoekt, waardoor uw privacy wordt ondermijnd. Wanneer u echter een VPN gebruikt, kunt u uw ISP omzeilen en een ander IP-adres aannemen op de locatie van uw keuze.
Plots worden sites die mogelijk niet toegankelijk waren in uw geografische locatie nu beschikbaar. Met een VPN kun je letterlijk overal ter wereld op internet surfen.
Waarom je een VPN nodig hebt
Jarenlang hebben gebruikers gebruikt VPN’s voor China, Rusland en andere landen waar internettoegang sterk beperkt is. Voor sommigen is de mogelijkheid om westerse sites zoals Google, YouTube en Facebook onmiddellijk te deblokkeren en toegang te krijgen, een redder in nood geweest, en het is een van de belangrijkste redenen waarom zoveel privacyactivisten voorstander zijn van het gebruik van VPN als de eerste – en vaak laatste – regel van verdediging in de richting van een vrijer en opener internet.
Maar VPN’s zijn niet alleen een hulpmiddel om gebruikers toegang te geven tot sites in het buitenland, ze hebben ook een handvol andere geweldige voordelen: studenten kunnen ze gebruiken om toegang te krijgen tot universiteitsspecifieke sites en diensten buiten het klaslokaal; gamers kunnen ze gebruiken om hun netwerk te beveiligen wanneer ze online spelen; en media-savvy mensen kunnen ze gebruiken om overal ter wereld toegang te krijgen tot livestreams.
Hoewel een VPN het gemakkelijker maakt om internet te deblokkeren, heeft het ook een ander bijkomend voordeel: privacy. Wanneer u een VPN gebruikt, verliest u in feite uw oude IP-adres en gaat u uit van een nieuw IP-adres. Zodra u verbinding maakt met een VPN-server, wordt al uw netwerkverkeer versleuteld en grotendeels anoniem. Je ISP kan niet zien wat je doet; daarom kunt u browsen zonder dat u zich zorgen hoeft te maken dat uw informatie wordt vastgelegd, geregistreerd of op een niet-altruïstische manier wordt gebruikt. In een tijd waarin we zien dat de persoonlijke gegevens van gebruikers worden bedreigd en bewapend als nooit tevoren, kan dit punt niet genoeg benadrukt worden.
Een van de gemakkelijkste manieren om te zien of en wanneer een VPN werkt, is door uw IP-adres te controleren (opent in nieuw tabblad). Als uw nieuwe IP overeenkomt met uw VPN-verbinding, weet u dat u op een VPN-server browst. Als u uw bestaande IP-adres ziet, heeft u mogelijk niet de benodigde clientsoftware van uw VPN-provider geïnstalleerd of is deze mogelijk niet correct ingesteld.
Andere voordelen van het gebruik van een VPN
Afgezien van de privacy en open netwerken, hebben VPN’s ook tal van andere voordelen. Als u bijvoorbeeld op reis bent of een openbare wifi-hotspot gebruikt, kan een VPN uw verbinding direct beveiligen. Dit is een geweldige functie voor de jet-savvy of alledaagse reiziger. Met alle gevaren rond onbeveiligde openbare Wi-Fi-netwerken, is de mogelijkheid om uw verbinding direct te beveiligen van onschatbare waarde.
U denkt misschien dat het onwaarschijnlijk is dat dit u zal overkomen, maar kwaadwillenden maken vaak gebruik van “honeypot” Wi-Fi Hotspot, dat er legitiem uitziet, maar wanneer u er verbinding mee maakt, kan het u omleiden naar advertentie-inhoud of phishing-websites die uw persoonlijke gegevens verzamelen.
Als je een VPN correct hebt ingesteld op je apparaat, blijf je beschermd, juist omdat je verbinding met de VPN-server versleuteld is. Andere mensen die op het netwerk zijn aangesloten, kunnen niet zien welke sites u bezoekt of welk type gegevens u downloadt, zoals streaming video.
Daarover gesproken, meer recentelijk hebben mensen zich tot VPN’s gewend om hen te helpen toegang te krijgen tot live sportstreams. Omdat de meeste Major League-netwerken zijn begonnen met het gebruik van blackout-streams om de kaartverkoop te bevorderen, wenden fans over de hele wereld zich tot VPN’s om verbinding te maken met een locatie in de buurt en hun favoriete team live aan te moedigen zonder de volgende dag te hoeven wachten om de wedstrijd te zien. overeenkomst.
Door deze service aan te bieden, zijn VPN-aanbieders verwikkeld in een eeuwige strijd met sportnetwerken en andere websites die niet willen dat mensen op deze manier toegang krijgen tot inhoud en VPN’s proberen te blokkeren.
U zult echter blij zijn te horen dat sommige providers de uitdaging en het aanbod zijn aangegaan streaming VPN’s voor online diensten zoals Netflix en sportevenementen.
Bovendien is gebleken dat VPN’s in sommige gevallen de algehele netwerksnelheden helpen verhogen. Dit gebeurt meestal wanneer het netwerk van een gebruiker wordt beperkt door zijn ISP. Dit wordt ook wel ‘traffic shaping’ genoemd. Als je internetabonnement bijvoorbeeld je gegevens beperkt tot een bepaald niveau, of bepaalde inhoud, zoals het streamen van video, vertraagt, kun je een VPN gebruiken om dit proces te omzeilen en je streamingsnelheden weer normaal te maken.
Betrouwbare VPN-providers gebruiken ook hun eigen DNS-servers. Dit beschermt u niet alleen tegen DNS-lekwaar uw ISP mogelijk kan zien welke sites u bezoekt. Het kan sneller reageren op uw verbindingsverzoek dan de DNS-server die door uw ISP wordt geleverd.
We raden het gebruik van VPN’s af om illegale inhoud te delen. Ze kunnen echter ook erg handig zijn bij het beschermen van uw identiteit als u gebruikt P2P softwaresynchronisatie als voor torrenten.
Als u regelmatig dergelijke software gebruikt, houd er dan rekening mee dat uw IP-adres openbaar beschikbaar is voor andere aangesloten peers wanneer u de software gebruikt. Het gebruik van een VPN betekent dat verbindingsverzoeken via de VPN-server worden omgeleid en gecodeerd, zodat andere gebruikers geen IP-adressen kunnen kennen. Uw internetprovider kan ook niet zien dat u P2P-software gebruikt door uw verbindingsgegevens te inspecteren.
Sommige van de grote providers hebben dat ook VPN’s voor torrenting speciaal ontworpen om te werken met P2P-software en de Bit Torrent protocol.
Nadelen van het gebruik van een VPN
Omdat ze talloze voordelen bieden en over het algemeen extreem gebruiksvriendelijk zijn, hebben VPN’s niet veel nadelen. Dat gezegd hebbende, kunnen ze soms een bepaald niveau van latentie in uw netwerk veroorzaken, waarbij sommige gebruikers aanzienlijke dalingen in streamingsnelheden melden. Dit gebeurt vaak wanneer gebruikers verbinding maken met een VPN-serverlocatie in een ander deel van het land en kan vaak worden beperkt door een locatie dichterbij te kiezen en een van de snelste VPN’s te gebruiken.
We hebben eerder verkend manieren om uw VPN te versnellen, maar het spreekt voor zich dat het routeren van al uw verkeer via een externe server uw verbinding altijd enigszins zal vertragen ten opzichte van een rechtstreekse verbinding met internet. De VPN kan uw verbindingssnelheid echter op andere manieren verbeteren, bijvoorbeeld door DNS-servers te gebruiken die dichter bij u in de buurt zijn.
Hoewel dit niet noodzakelijkerwijs een nadeel is bij VPN-software, is gebleken dat sommige VPN-bedrijven ook logboeken bijhouden en/of hun gebruikers bespioneren. Daarom is het belangrijk om uw due diligence te doen. Als u boekt voor de de meeste privé-VPN’s controleer of de aanbieder een strikt “geen logboek”-beleid en heeft bij voorkeur een derde partij toegelaten VPN-audit. Je moet er ook voor zorgen dat de servers van de provider zich niet ergens bevinden waar ze gemakkelijk kunnen worden gehackt of in beslag kunnen worden genomen door kwaadwillenden.
Het is natuurlijk heel makkelijk voor de aanbieder om te beweren dat ze dit al hebben. De gouden standaard zou in dit geval die VPN-providers moeten zijn ExpressVPN En NordVPN die zich regelmatig onderwerpen aan audits door een vertrouwde derde partij om te bewijzen dat ze inderdaad geen persoonsgegevens van klanten bijhouden en een veilige opzet hebben.
Waar moet je op letten bij een VPN-provider
Met zoveel fly-by-night VPN-providers die opduiken, kan het moeilijk zijn om het goede van het minder goede te scheiden. Gelukkig zijn er een paar belangrijke kenmerken waar je op moet letten bij een VPN.
Zorg er eerst voor dat de server privé browsen aanbiedt. De meeste op abonnementen gebaseerde VPN’s hosten hun eigen netwerkservers, wat betekent dat ze hun gebruikers het comfort kunnen bieden om anoniem te browsen. Als uw VPN-provider serverruimte huurt van een externe cloudprovider, moet u er rekening mee houden dat zij uiteindelijk niet kunnen bepalen welke gegevens die machines binnenkomen en verlaten. Dit werd pijnlijk duidelijk in 2019, toen NordVPN onthuld (opent in nieuw tabblad) een van hun servers in een datacenter was vorig jaar gecompromitteerd. Toch was dit slechts een van de vele duizenden beveiligde servers die ze beheren.
De meeste “gratis” VPN’s gebruiken daarentegen open netwerken die vaak onbeveiligd zijn en vol privacylacunes. We hebben het getest beste gratis VPN’s, maar veel van deze zijn gedwongen om uw bandbreedte te beperken om eerlijk te zijn voor alle klanten. Gewetenloze “gratis” providers kunnen soms zelfs klantgegevens verkopen, waardoor het erg kostbaar wordt om zich bij hen aan te melden.
Ten tweede: zorg ervoor dat de VPN die je gebruikt geen logboeken bijhoudt. Dit moet expliciet worden geschreven in de servicevoorwaarden van het bedrijf. Controleer ten slotte of de service een speciale desktop en mobiele VPN-apps voor de apparaten die u bezit en wat voor soort functies deze bieden.
Een van de belangrijkste kenmerken die u moet hebben, is een automaat VPN-kill-schakelaar ingebakken in de VPN-client-apps voor het geval uw verbinding wegvalt. Dit betekent dat als de eerste verbinding met uw VPN-server uitvalt of wegvalt tijdens het gebruik, al uw internetactiviteiten worden afgesloten totdat u weer veilig verbonden bent met uw VPN. Als je niet zeker weet of je VPN-provider deze dienst aanbiedt, volg dan de stappen in onze tutorial Hoe u uw VPN-kill-schakelaar kunt testen.
We hebben honderden VPN’s getest en hebben geen enkele zo veilig, snel of betrouwbaar gevonden als ExpressVPN. Als u nieuw bent bij VPN’s, raden we u aan daar te beginnen.
Als u zich geen goede “allrounder” voelt zoals ExpressVPN voor u is, neem dan even de tijd om na te denken over hoe u uw VPN-service wilt gebruiken. Als privacy bijvoorbeeld belangrijker voor je is dan wat dan ook, overweeg dan om je te abonneren op NordVPN dat een ‘Dubbele VPN‘, of ‘multihop’, die uw webverkeer door twee VPN-servers leidt, wat betekent dat u nog steeds beschermd bent, zelfs als een van hen is gecompromitteerd.
Als u zich meer zorgen maakt over toegang tot locatiespecifieke services in andere landen, zorg er dan voor dat uw provider dit specifiek als onderdeel van de service aanbiedt. ExpressVPN vermeldt bijvoorbeeld op zijn website dat het gebruik van de software u kan helpen bij het kijken naar Netflix USA.
Als je op zoek bent naar een manier om grote bestanden via P2P te downloaden, dan is het logisch dat je een provider kiest die geen fair use-limiet stelt aan de hoeveelheid die je kunt downloaden of aan je verbindingssnelheid. Je moet ook controleren of ze servers hebben die speciaal zijn ontworpen voor gebruik met P2P. Als dit de belangrijkste manier is waarop u een VPN gaat gebruiken, moet u serieus overwegen om u aan te melden bij een provider wiens clientsoftware een ingebouwde kill-schakelaar heeft. Dit komt doordat uw apparaat door het onderhouden van verbindingen met zoveel andere peers veel kwetsbaarder is voor hacking dan wanneer u gewoon op internet surft.
Als je gewoon op zoek bent naar een VPN die je snelheid verhoogt en een betrouwbare verbinding biedt, zorg er dan voor dat je provider servers bij je in de buurt heeft om latentie te minimaliseren.